Av Rigmor Sørensen
Å bli utsatt for seksuell trakassering er ekstremt krenkende og derfor noe mange holder skjult.
Det finnes mange forskjellige former for seksuell trakassering, både fysiske og psykiske. Felles for dem alle er det at de er ubehagelige for den eller de personene det går ut over. Eksempler på seksuell trakassering kan være seksuelle hentydninger og forslag eller kommentarer om kropp, uønsket berøring, og på internett gjennom sosiale medier, e-post eller tekst- og/eller bildemeldinger.
I 2017 var #MeToo en verdensomspennende kampanje i sosiale medier som skulle sette fokus på seksuell trakassering. Det startet med anklager om seksuelt misbruk mot filmprodusent Harvey Weinstein. Deretter ble hashtaggen brukt for å signalisere at man selv hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, og signaliserte støtte til andre ofre. #MeToo har skapt stor debatt om seksuell trakassering internasjonalt, med dramatiske konsekvenser og avsløringer i en rekke industrier.
Seksuell trakassering er svært skadelig både for arbeidsmiljøet hvor det forekommer, men ikke minst personen som blir utsatt for det. Det er et stort problem som knyttes til psykiske og fysiske helseplager, stress, nedsatt trivsel og engasjement i jobben og avgang fra yrket. Det er derfor en stor fordel både for de ansatte og arbeidsplassen at det blir gjort forebyggende tiltak.
Foredrag om seksuell trakassering kan fokusere på viktigheten av å snakke ut om og skape oppmerksomhet rundt upassende oppførsel og maktmisbruk. Våre foredragsholdere kan fokusere på hvordan man avdekker seksuell trakassering på arbeidsplassen, eller hvordan man forebygger at problemet oppstår.
Hva kan man gjøre for å forhindre seksuell trakassering, og hva kan gjøres for å bekjempe seksuell trakassering? Hva kan vi lære av #MeToo?
Hvis det likevel skulle oppstå tilfeller av seksuell trakassering er det viktig at arbeidsgiver tar ansvar og sørger for at det blir håndtert på en ordentlig måte.
Hvordan varsler man egentlig seksuell trakassering på arbeidsplassen? Hvordan går man inn når trakassering finner sted? Hva kan man gjøre for å hjelpe mennesker som har vært utsatt?
Vår portefølje av foredragsholdere består av fagpersoner som presenterer og diskuterer temaer relatert til seksuell trakassering. Fra forskjellige vinkler, basert på deres egne bakgrunner og erfaringer.
Caroline Omberg
I kjølvannet av #Metoo-kampanjen har mange bedrifter innsett betydningen av å være tidlig ute med forebyggende tiltak og ha avklarte rutiner for å håndtere og følge opp varslingssaker. Caroline holder et bevisstgjørende og oppløftende foredrag om #MeToo – med konkrete tips og verktøy.
Unni Turrettini
Unni Turrettini er en ettertraktet foredragsholder i USA. Hennes foredrag inviterer til en ny samtale om tillit og makt, om kvinners holdninger og oppførsel, og om kvinners rolle i ettertid av #MeToo.
Saera Khan
Saera holder foredrag om multikulturell kommunikasjon og seksuell trakassering, og har mange års erfaring fra norsk toppolitikk og som leder. Hvordan håndterer man varslingss
saker?
Sofie Frøysaa
Sofie er en engasjert samfunnsdebattant, komiker og forfatter som holder foredrag om seksuell trakassering i klasserommet, i skolegården og etter skolen. Ta trakassering på alvor og book en prat med elevene om hvordan de kan si ifra og få hjelp.
Siri Kristiansen
Siri går gjennom sine opplevelser med situasjoner der hun i ettertid føler hun burde sagt noe. Fra disse opplevelsene gir hun deg råd om hvordan du kan samle motet til å si ifra i situasjoner hvor du føler du bør, men er redd for konsekvensene.
Hanne Kristin Rohde
Trakassering koster, både menneskelig og økonomisk. En leder uten lederegenskaper påfører bedriften en langsom pinefull kvelning av trivsel, forgiftning av arbeidsmiljø, sykdom og sykefravær. #Metoo – hva nå? Om å løfte varslingsrutinene, men samtidig gi et faktisk løft.
For å lese om våre foredragsholdere som snakker om kvinners rettigheter, klikk her!