Erika Fatland er utdannet sosialantropolog og snakker åtte språk, deriblant russisk. Hun ble brageprisnominert for debutboken Englebyen (2011), som handler om ettervirkningene av gisseldramaet i Beslan i Nord-Kaukasus. 334 mennesker ble drept da president Putin beordret en brutal storming av skolebygningen.
Det store internasjonale gjennombruddet kom med reiseskildringen «Sovjetistan. En reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan» (2014). Her introduseres leseren for en rekke eksentriske diktatorer, futuristiske hovedstader, ørkenpoeter, isolerte fjellandsbyer og den brutale skikken brudekidnapping. Boken er så langt oversatt til 25 språk.
I boken «Grensen» reiser Erika gjennom alle Russlands naboland, fra Nord-Korea til Nord-Norge, for å finne ut hva det vil si å ha verdens største land som nabo. Under arbeidet med boken besøkte Erika Ukraina og utbryterrepublikken Donetsk og fikk en unik innsikt i bakteppet for angrepskrigen som brøt ut for fullt i februar 2022.
Boken «Høyt. En reise i Himalaya» (2020) fikk strålende kritikker da den utkom, og VGs anmelder konkluderte med at «Erika Fatland er i ferd med egenhendig å fornye den norske oppdagelseslitteraturen». I 2022 ble «High», den engelske oversettelsen av «Høyt», kåret til en av årets beste reisebøker av Financial Times.
«Høyt» tar oss med på en eventyrlig reise gjennom fjellområdene i Pakistan, India, Nepal, Bhutan og Kina, og underveis gir Erika oss mulighet til å bli kjent med noen av menneskene som bor der.
Høsten 2024 gav Erika ut enda en suksess, boken "Sjøfareren - en reise gjennom Portugals tapte imperium". "Sjøfareren" toppet bestselgerlistene utallige uker denne høsten og Erika ble belønnet med Bokhandlerprisen for nettop denne boken.
Erikas varemerke er hennes svært grundige research og unike formidlingsevne. På formidabelt vis klarer hun å trekke paralleller mellom enkeltmenneskers skjebne og de store, geopolitiske linjene.
Erika Fatlands foredrag kan holdes på norsk og engelsk