Et foredrag med Einar Lunde gir deg:
- Svært erfaren og engasjert formidler med bakgrunn fra over 40 år på norsk TV.
- Fantastisk spennende historier som vil trollbinde hele forsamlingen.
- Prisvinnende foredragsholder.
Uforpliktende forespørsel på Einar Lunde
Foredrag
Einar Lunde foredrag: Motivasjonsforestilling
Behov for å løse opp litt på en tung fagkonferanse eller seminar? Få deltakerne til å tenke på noe annet en stund, oppleve noe spennende, ja, rene galskapen, og likevel få med seg viktige verdier?
Da kan vi med hjertet i halsen anbefale dette kåseriet!
I kåseriet tar Einar Lunde oss med på et Dagsrevy-oppdrag til en krigssone. Det høres umiddelbart alvorlig ut, men det hele utvikler seg - for ikke å snakke om innvikler seg - aldeles vanvittig dramatisk og humoristisk.
Fra første stund oppstår det hindre som synes komplett uoverkommelige. Midt oppi all galskapen berører kåseriet verdier som kreativitet, motivasjon, ha fokus, og aldri gi opp selv om livet står på spill. Og kanskje, og bare kanskje - kan det komme en bonus helt til slutt. Den som overlever underveis - får svaret.
Spennende og humoristisk. Midt i blinken som rosinen i pølsa på et seminar eller konferanse.
Einar Lunde foredrag: De nye silkeveiene - fra Kina via Afrika til Norge
Kina viser muskler. De er langsiktige. De har store ting i kikkerten. Enorme. Og hva mange i farten har oversett - Kina har faktisk brukt Afrika som utskytingsrampe for sin globale langsiktige strategi.
Tro det eller ei! Den raskeste økonomiske veksten i verden er ikke i Kina, India, Brasil eller USA. Den er i Afrika. Og det uten at de fleste av oss har visst noe om det.
Og kanskje mest pirrende – Kina har vært selve lokomotivet i denne økonomiske veksten. Kina pøser inn tusenvis av milliarder i Afrika.
Men Kina tenker videre enn Afrika. De gjenoppliver den gamle Silkeveien. Er det noe å bry seg om da? Vel, Kina nøyer seg ikke med bare EN silkevei. De satser på flere. Og da blir det enda mer spennende og svært. Helt gigantisk. Det største prosjektet verden noen gang har sett faktisk. Og land som ser på Kina som en trussel, de får bakoversveis. Det gjelder altså også Norge. Med god grunn.
Velkommen til et spennende foredrag av Dagsrevyens tidligere ankermann og Afrika-korrespondent, Einar Lunde.
Einar Lunde foredrag: "Spioner på safari"
I januar 1984 ble altså Arne Treholt arrestert og siktet for spionasje til fordel for KGB. Hele landet var i sjokk. Pressen jobbet på spreng. Nå var alle på jakt etter Jens Evensen, Treholts mangeårige sjef, nære venn og politiske allierte. De to ble kalt politikkens Knoll og Tott. De var som far og sønn.
Det ble Afrikakorrespondent Einar Lunde som fant Evensen i Tanzania og ga ham den dramatiske beskjeden som ble et vendepunkt i hans liv.
Arne Treholt hadde to år tidligere vært i Kenya på oppdrag fra UD. Han besøkte NRKs kontor i Nairobi og var på safari for å se Afrikas ville dyr. Mens han var der fikk han et oppdrag som var nesten for utrolig til at det kan være sant, og det mens han selv ble skygget av norsk overvåkingspoliti.
Også Einar Lunde har opplevd å bli anklaget for å være spion. Det var i Etiopia. Han ble kastet i fengsel og skulle vært henrettet. Han ble reddet i siste øyeblikk, takket være inngripen av regjeringen Olof Palme som den gang hadde ansvaret for nordmenn i Etiopia. Det var i 1974.
14 år senere ble han på nytt kastet på glatt-celle av de marxist-leninistiske militære makthaverne i Etiopia. Den historien begynte med at Dagsrevy-kollega Per Ståle Lønning fikk en mystisk telefon fra sin etiopiske nabo hjemme i Oslo, og ender med at Einar blir utvist fra Etiopia på livstid og satt på første fly ut av landet.
Hva Einar ikke visste, var at det flyet skulle til Kenya, og der var han enda mer uvelkommen.....!
Einar Lunde foredrag: Mirakelet i Sør-Afrika
I 1990, da Nelson Mandela ble løslatt fra fengsel etter neste 27 år, var ti-tusenvis av svarte ungdommer klare med spyd, macheter, kniver og andre våpen.
Nå var deres geriljasjef satt fri. Nå skulle de hevne 350 års systematisk og grunnlovsmessig undertrykkelse, diskriminering og frarøvelse av egen jord. De sang og danset krigsdans og ventet bare på ordren fra Mandela om å sette i gang.
Men den ordren kom aldri. I stedet fikk de en ny ordre – om å omfavne og tilgi. Hvem da? -- de hvite makthaverne og overgriperne. De unge ble rasende og kalte Mandela en forræder, men til slutt ble de overtalt til å gi han en sjanse. Det var det mange som angret på etterpå. For underveis mot en ny grunnlov ble de enda en gang forrådt av de hvite, som brukte svarte zulukrigere mot dem. Sør-Afrika var på randen av total borgerkrig. Det var spennende og blodig som en kriminalroman.
Men tross all motstand og skitne knep klarte man å meisle ut en ny politikk som ga landet håp, og i april 1994 fant det første frie valg sted. Miraklet i Sør-Afrika er det blitt kalt, både valget og påfølgende oppgjøret med den skrekkelige Apartheid-fortiden. En løsning stikk i strid med all menneskelig fornuft, i kontrast til hevn og æresdrap i Midt-Østen og andre konfliktområder.
Sentralt i denne utrolige historien står Nelson Mandela og Desmond Tutu – kanskje de to personene i hele verden som i dag har størst troverdighet, anseelse og omdømme. Einar har truffet dem begge – og intervjuet dem opptil flere ganger. Einar er den norske journalisten som var mest inne i Sør-Afrika under den forferdelige Apartheid-perioden.
Han har med egne øyne sett undertrykkelsen, mishandlingen og fornedrelsen av millioner er mennesker – bare fordi deres hud ikke var hvit.
Foredraget peker på at det finnes løsninger på konflikter, enten de er på nasjonale, regionale eller også på personlig plan, det være seg i bedrifter, i selskaper eller lokalmiljø. Nelson Mandela og Desmond Tutu har vist verden at det går an!
Einar Lunde foredrag: "Vi kjørte over to barn"
Om kulturkollisjon, mobbejustis og akutt livsfare i Sudan.
Sammen med tre NRK-kolleger opplevde jeg mitt livs verste mareritt i Sør-Sudan. Og det kom som lyn fra skyfri himmel.
Vi kom kjørende inn i en landsby som nettopp hadde fått vei. De fleste hadde knapt opplevd biler før. En buss var ankommet og hele landsbyen sto langs veien.
Så plutselig skjer det. To små barn, skjult av bussen, løper over veien, en meter foran oss. Sjåføren hadde ingen sjanse. Vi kjørte dem rett ned. Å kjøre over to barnekropper er ganske enkelt helt forferdelig. Jeg ville stanse, men sjåføren blånektet. Da ville vi være døde på to minutter. Hele landsbyen ville ta nådeløs hevn der og da. «Instant justice» eller mobbejustis blir det kalt.
Dermed ble det en dramatisk kamp for livet, både for barna - og for oss. Det gikk så blodet sprutet. Jeg har fortsatt arr. Hva som videre skjedde, er så utrolig at folk vil tro det er rene oppspinn. Det ble en nær-døden opplevelse – i flere omganger. At vi overlevde var ren og skjær englevakt.
Et opplevelses-kåseri som setter det uforståelige og brutale inn i kulturkollisjonens perspektiv.
NB. Dette kåseriet kan kombineres med nok en kulturkollisjon - av en helt annen sort i kontrastenes Afrika:
Besøket hos Akuko Denja nær Victoriasjøen i Kenya. 45 koner hadde han, og hadde skilt seg fra ytterligere 35. Med mange hundre barn. Hvordan han organiserte sin familie var litt av et eventyr.
Og midt oppi all filmingen for NRK, kom unge vakre norske assistent Tonje løpende ut til Einar likblek i ansiktet. Den eldste sønnen hadde fridd til henne, og mente alvor. Han ville at hun skulle bli hans tredje kone.
Det ble Einar Lundes største utfordring noensinne som utenrikskorrespondent - å redde unge Tonje fra polygamiet i Afrika.
Kundeanmeldelser
5 av 5
“Særdeles engasjerende!”
Kulturhusleder, Jan Magne Hanstad Nes kulturhus
Einar Lunde
4 av 5
“Foredraget var meget bra, var engasjert i det han fortalte og tok oss med på en reise. Tiden gikk veldig fort, og flere av beboerne sa at de hadde orket å høre lenger på han.”
Tommy S. Marthinsen, Kulturmedarbeider Hovseterhjemmet sykehjem
Einar Lunde
5 av 5
Einar Lunde gav oss en reise som korrespondent i et uforutsigbart og spennende miljø. Han tok oss med på sitt aller beste Nobelminne, da Desmond Tutu fikk sin fredspris. Han var engasjert, inspirerende og kunnskapsrik. Vi var 38 tilstede og alle uttrykte begeistring. Videre tok han noen uforutsette hendelser knyttet til lokalet vi hadde og noen misforståelser med spisestedet som leverte oss lunsj og kaffe. Han er profesjonell og tok det med godt humør.
Unni Bjørseth NAV Pensjonistforening Akershus
Einar Lunde
5 av 5
“Einar var en kunnskapsrik og levende formidler. Han fikk publikum til å føle seg velkommen, og han var en trivelig fyr å ha på besøk for oss arrangører.”
Beate Skogsholm, Konsulent Kulturbadet Sandnessjøen
Einar Lunde
5 av 5
Fantastisk formidlar!
Dagleg Leiar, Anne Marie Smeland Vest-Telemark seniorlæring
Einar Lunde
5 av 5
Deltakerne på møtet var kjempefornøyd med både innholdet i foredraget og formidlingen. Det kom tydelig fram under kaffe samværet etterpå. Vi vil gjerne ha flere besøk av Einar Lunde.
Maj Lindholt LOP Romerike
Einar Lunde
Einar Lunde
Men Einar Lunde har opplevd så mye mer – veldig mye mer:
Einar Lunde har selv vært fengslet to ganger – den ene gangen skulle han vært henrettet, men ble reddet i siste øyeblikk og løslatt mot kausjon betalt av den svenske stat! Den andre gangen ble han til slutt utvist på livstid og plassert på første fly ut av landet. Problemet var at det flyet skulle til et land der Einar var enda mer uvelkommen!
Einar har vært persona non grata i seks diktatoriske land for sin kritiske journalistikk, men har klart å snike seg inn i flere av dem – uten visum. Det ble et farlig liv.
Som utenrikskorrespondent i NRK har han dekket kriger, sultkatastrofer, flomkatastrofer og stått ansikt til ansikt med døden mange ganger. Han har besøkt Afrika over 120 ganger, og underveis i karrieren har han møtt og intervjuet mange av verdens mest kjente personer.
Nå jobber Einar som konferanse- og debatt-leder, holder forestillinger, foredrag og kåserier. Han er og reiseleder i Sør-Afrika, Tanzania-Zanzibar, Etiopia, Zimbabwe, Zambia og Botswana for Temareiser Fredrikstad.
Einar har et vell av nervepirrende, dramatiske, fargerike og humoristiske opplevelser å fortelle om. Og Einar Lunde er god til å fortelle. Han har mottatt flere priser for sin journalistiske innsats og har skrevet to tidløse opplevelsesbøker som er kommet ut i til sammen 22 opplag.
Over 40 år foran kamera i NRK har gitt ham unik innsikt, erfaring og kompetanse som nå kan komme andre til nytte – Einar kan, på engelsk og norsk, lede konferanser, debatter, være konferansier, holde foredrag og kåserier og delta i videoproduksjoner.
Einar Lunde holder foredrag/kåseri og leder konferanser på både engelsk og norsk.