Kritisk tenkning er helt sentralt for et fungerende demokrati og et opplyst samfunn. Men vår hjerne er flinkere til å skape «mening» enn til å finne sannheter. Og dette utnyttes både av tradisjonelle medier og sosiale medier til å engasjere oss - uten nødvendigvis å opplyse oss.
I foredraget vil Tjomlid ta for seg hvor lett det er å la seg lure av sosiale medier, media, eksperter, forskning og ikke minst av sin egen hjerne. For kan man egentlig stole på sine egne sanser? Og bør du dele den artikkelen på Facebook som bekrefter alt du ønsker skal være sant - men som kanskje ikke er det? Og hvorfor forteller avisene oss stadig vekk at vi skal være redde når statistikkene viser at Norge stadig blir tryggere?
Vi får en liten innføring i kildekritikk og selvkritikk gjennom bruk av eksempler fra både norsk og utenlandsk media som viser hvordan fakta kan feilrepresenteres, statistikk kan misbrukes, og frykt brukes til å konstruere falske kriser. Blant annet om innvandring/kriminalitet, medisinsk forskning/helsenyheter, pandemi/vaksiner, ytringsfrihet, samt mer «banale» ting som «kjedebrev» og saker som deles ukritisk i sosiale medier.
Du får også med deg en del verktøy til hvilke spørsmål du bør stille deg selv i møte med en spennende nyhet, og hvordan du kan faktasjekke påstander.